
Foto: Lise von Krogh.
Mere gulrøtter, salat, bærbusker, poteter fra potetgenbanken og kløver er noen av stikkordene for 2015.
Saken er opprinnelig skrevet for Matmerks økologisk.no
Jeg er fremdeles famlende og prøvende som dyrker av økologiske grønnsaker. Ambisjonene er fremdeles høye og evnen ikke fullt så god. Men jeg har allerede lært masse de to forrige sesongene, som at jeg ikke får til å dyrke rødbete og at jeg må ha elgvern mot kålplantene mine. Salat er en tøffing og jeg skal dyrke mye, mye mer gulrøtter. Jeg har et spann fullt av ulike frø som skal settes ut. Gleden av å høste sin egen supersunne mat er fantastisk!
- 2014: Sesongen oppsummert og deilig indisk blomkålsuppe
- 2013: Selvdyrket, hjemmelaget og økologisk grønnsaksuppe

Godt for både sjel og legeme
Nylig leste jeg at gulrøtter som ikke blir stresset smaker også bedre. Stress som pakking og transport fører til frigivelse av bitterstoffer i gulroten. Å tutle ut i åkeren som ligger 50 m unna kjøkkenet, trekke opp en gulrot og gå de femti metrene tilbake til kjøkkenbenken er antistress for både gulrot og menneske.
For meg har grønnsaksdyrking flere sunne aspekter, ikke bare sunn mat. Jeg trener i åkeren. Min egen bootcamp på en måte. Kroppsarbeid er en flott måte å holde seg i form på. Jeg er minst like sterk nå som da jeg trente på helsestudio (noe jeg holdt på med i over 20 år). Åkerarbeid er avstressende – jeg blir glad av å rote i jorden, men pene negler og hender kan jeg se langt etter.



Potetprosjekt
Jeg gleder meg til årets potetsesong. I fjor ble det mest pimpernell i jorden som vi ikke helt klarer å bestemme oss for om vi likte eller ei. I år prøver jeg meg på mandelpotet og potetsorten Odina.
Det mest spennende er at jeg har fått noen såkalte miniknoller fra potetgenbanken. Dette er små poteter jeg kan bruke til å bli selvforsynt med egne settepoteter i noen år fremover og på den måten bidra til bevaring av disse gamle potetsortene. Sortene jeg har fått heter Jonsok, Fjota, Early Rose, British Queen, Foula Red og Rosenring.
Oppformering av miniknoller skjer fra små planter på reagensrør ved Overhalla klonavlsenter i Nord-Trøndelag. Det som er viktig når jeg setter ut disse miniknollene og er at jeg ikke bytter eller gir bort settepotetene jeg dyrker frem. Det kan nemlig bidra til potensiell spredning av virus og andre alvorlige potetsykdommer.



Mange slags grønnsaker
Jeg har også plantet diverse kålplanter, salater, urter, fennikel, gresskar og mer til som så vidt har begynt å spire i kasser som jeg har stående ved et vindu innendørs.De første gulrotfrøene er satt ned sammen med pastinakk, persillerot og dill.
Jeg erfarte i fjor at det lønnet seg å kunne sette ut drivhusdyrkede planter og at jeg fikk en bedre avling da. I Fremstidssmia i Hurdal Økolandsby dyrker økobonden Piet Vijverberg opp masse grønnsaksplanter til å sette ut. I år kommer jeg til å kjøpe setteløk og småplanter av diverse kål av ham til å sette ut.
Mer nitrogen og blomster!
I fjor gjødslet jeg ikke nok. Dette skal jeg gjøre noe med i år. Jeg har kjøpt inn masse frø av blodkløver som jeg skal bruke til nitrogenfiksering i åkeren, men skal også med annen økologisk gjødsel. Blodkløver gir flotte blomster, så da får jeg en liten blomstereng også.
Løksesongen i fjor gikk rett i dass, for å si det pent. Jeg fikk setteløken alt for sent og de ble aldri ordentlig utviklet. Likevel plukket jeg opp løken fra jorden og satt dem til lagring. Disse setter jeg ut på nytt slik at de kan få blomstre og jeg få fine blomster på bordet. Humler og bier setter sikkert pris på dette.

Bær for fremtiden
Småbruket mitt skal også få bærplanter nå. I fjor fikk jeg avleggere av rips, solbær, bringebær og stikkelsbær av min mor og far i Bergen og av en beskjent her østpå. Stikkelsbæravleggerne (som opprinnelig kom fra min morfars bærbusker) har stått på låven hele vinter, men nå har de kommet inn i varmen og kviknet til. Når telen forsvinner og været blir mer stabilt varmt. Skal også de i jorden.
Akkurat nå er det kun rabarbraen som så har begynt å titte opp av jorden sammen med brenneslen og det er fremdeles et par måneder til jeg kan spise egendyrket mat.
Jeg har allerede laget åretst første rett med brennesle Berik maten – Ertesuppe med brennelse og parmesan kanskje jeg skal starte med å utvide brenneslerepertoaret mitt? I fjor lagde jeg disse rettene med brennesle:
- Utnytt vårens supermat – Grovbrød med brennesle
- Brennelse er sunnere enn spinat – Hulkensuppe
- Sunne og nesten normale pannekaker

