
Foto: John Harald Knutsson.
Det lønner seg å spise sunt!
Å spise sine egne grønnsaker er den ultimate følelsen av sunnhet. Bak hver brokkolibukett, grønnkålkvast, kålrabiknoll og salathode ligger utrolig mye arbeid. Et arbeid som starter før snøen forsvinner. Såing av frø, bearbeiding av jorden, planting, gjødsling og luking. Bearbeidingen av jorden er hardt kroppsarbeid og knallbra trening, mens planting og luking er mer psykologisk terapi. Nå kan jeg med glede høste de fineste grønnsaker. En fantastisk belønning for alt arbeidet.
I år som de to forrige sesongene 2013 og 2014 så har ikke alt vært like vellykket. Rødbetene gikk i dass i år også, løken har fått for lite gjødsel, tomatene er pingler, maisen og bønnene trenger mer varme, gulrøttene ble kvelt av ugresset fordi det var så kaldt i mai og hodekålen rekker nok ikke å bli ferdig til vinteren.
På den positive siden kan jeg høste flere forskjellige salatsorter, persille, oregano, timian, mynte, kålrabi og grønnkål, brokkoli, savoykål og sukkererter. Snart blir det squash, gresskar, poteter, blomkål, spisskål, skorsonnerot, jordskokk, vinterreddik, spinat, jalapño og asiasalat på tallerkenen. Jeg lærer av mine knall og fall – håper jeg.
Om innsatsen har lønnet seg, er ikke godt å si. Det kommer jo helt an på hvordan man regner på det. Jeg har brukt penger på frø og småplanter, beskyttende duk og litt gjødsel. Og jeg har brukt mangfoldige timer på åkerflekken, timer jeg kunne anvendt på andre måter.
På den andre siden er ubyttet smakfullt og sunt uten transportkostnader og sprøytemidler samt at jeg har fått fysisk og mental trening. En av grunnene til at jeg velger å dyrke økologisk er førevarprinsippet. Grønnsakene har samme næringsverdi som «konvensjonelt dyrkede» grønnsaker, men uten noe som potensielt kan være negativt for helsen – men som vi ikke har tiltrekkelig med vitenskapelig dokumentasjon til å bevise i dag. Ved å velge økologisk i velger jeg kun det gode i grønnsaken. Økologisk er mest best!
Spør du meg, så sier jeg at jeg har gått i pluss!
