Quantcast
Channel: Lise von Krogh
Viewing all articles
Browse latest Browse all 294

Grønnsaksportretter [2015]

$
0
0

gronnsak_stileben1

Galleri og portrett av hver enkelt grønnsakssort som jeg fikk til i år – og tanker om 2016.

Sesongen 2015 er helt på slutten og det eneste som står igjen i åkeren er grønnkålen. Jorskokken tok Jr. og jeg opp i går. Denne sesongen gikk ikke helt etter planen, men først portrett av heltene i åkerene. Så fine grønnsaker trenger sitt eget portrett!

Mer om fiasko og hell etter galleriet.

Battavia salat. © Foto. Lise von Krogh. Sukkererter. © Foto: Lise von Krogh. Jordskokk. © Foto: Lise von Krogh. Grønnkålåker. © Foto: Lise von Krogh. Brokkoli. © Foto: Lise von Krogh. Pastinakk. © Foto: Lise von Krogh Mynte. © Foto: Lise von Krogh. Spisskål. © Foto: Lise von Krogh. Plukksalat. © Foto: Lise von Krogh. Oregano, persille og gressløk. © Foto: Lise von Krogh. Årets grønnsaker. © Foto: Lise von Krogh. Pastinakk. © Foto: Lise von Krogh. Kålrabi. © Foto: Lise von Krogh. Vinterreddik. © Foto: Lise von Krogh. En gigantisk brokkoli. © Foto: Lise von Krogh. Rød ekbladsalat. © Foto: Lise von Krogh. Fersk rødkål fra åkeren. Foto: Lise von Krogh. Egendyrket squash. © Foto: Lise von Krogh. Kålrot. © Foto: Lise von Krogh. En liten skjønnhet. © Foto: Lise von Krogh.

Fiaskogulrøtter

Det jeg virkelig skulle få til var gulrøttene. Disse sådde jeg med en gang snøen og frosten hadde gått (slik det står i grønnsaksboken min), men på grunn av en lang og veldig kald vår begynte ikke frøene å spire før etter 2 måneder og da var allerede ugresset skyhøyt. Det ble kun noen få mikrogulrøtter i oktober som vi smørstekte i stekepannen som vi klarte å finne da ugresset begynte å visne. Neste år skal jeg ha duk over slik at klimaet blir litt bedre.

Fargerik middag – glasserte gulrøtter

Ingen løk

Jeg sådde også masse setteløk, men kun to løk ble vellykket. Jeg har ingen annen forklar enn at jeg må ha bommet med gjødslingen.

2 squash og 5 småvokste gresskar

Nattefrosten kom tidlig til lia i høst og det satte en stopper for squash og gresskar som også kom seint i gang. Det ble med to gode squash (og en håndfull minisquash) som ble til squashpai og de små gresskarene brukte jeg til suppe. Hadde det blit en varm sesong burde jeg ha hatt en trillebår full av squash og gresskar. Får håpe på bedre vær neste år.

Jeg gir opp

Jeg gir opp rødbete. Jeg gir opp mais. Jeg gir opp hodekål. Jeg gir opp bønner. Jeg gir opp tomater.

Dette jeg fikk til!

Det jeg fikk til var poteter! På slutten av oktober fikk jeg endelig tid til å spa opp potetene, mandel og odina. Det ble en pen avling! Dessuten har jeg laget settepoteter av gamle potetsorter som jeg skal bruke neste år. Gleder meg virkelig til å plante disse seks sjeldne sortene.

Selv om vanlige reddiker gikk fløyten med den kalde våren, så ble det fine vinterreddiker.

Jeg fikk også til noen kåltyper og disse skal jeg fortsette med neste år:

  • Grønnkål og svart kål vokser som bare det og trives virkelig godt her
  • Spisskål og rødkål, men ikke hodekål – Spisskålen trenger kortere tid enn hodekål på å bli spiseklar og rødkålen virker mer robust
  • Brokkoli, men ikke blomkål – brokkolien har jeg fått så mye av at jeg har også fått forvellet en masse som jeg har i frysen. Blomkålen gikk i dass …
  • Rosekål glemte jeg å plante i år, men jeg skal ha den neste år
  • Kålrabi er en sikker vinner hvert år, i år hadde jeg to sorter
Flotte økologiske grønnsaker. Foto: Lise von Krogh.

Salat og erter

Salat er lett å få til og tåler noen frost netter. Plantet masse salat i år og det ble supert tilbehør til mange middager. Jeg hadde seks ulike sorter. Sukkerertene gikk også helt strålende.

Krydderurter

Persille, mynte, oregano, koriander, kjørvel, gressløk og timian skal jeg fortsette med i 2016. Nå er hele avlingen i frysen. Både sjokkfrosset og i terninger med smør og oljer.

Dessuten har jeg nå masse nydelig jalapeño innendørs som i disse dager som skifter farge fra grønn til rød. Chili og jalapeño skal jeg virkelig ha mer av. Jeg tenker å skaffe vekstlys slik at jeg kommer tidligere i gang  og kan høste tidligere.

Disse får ett forsøk til

Pastinakk og fennikel gikk så som så. Pastinakken ble stutt og rar, mens fennikkelen gikk for tidlig i blomst. Jeg gir dem en sesong til, kanskje det går bedre da.

Jeg famler og prøver meg frem. En ting jeg i allefall må lære mer om er gjødsling. Men en ny sesong blir det og jeg lærer og erfarer hele tiden. Følelsen av sunnhet

Se bildene som slideshow

Click to view slideshow.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 294