
Foto: Lise von Krogh.
Spiser du gulrot? Ja, er du sannsynligvis sunnere.
Søtpoteten er svært populær kan det virke som, men vi spiser trolig langt mer gulrot enn søtpotet. Gulrot er så vanlig at vi kanskje ikke helt tenker over hvor bra grønnsak dette er for oss. Den er på en måte like vanlig som melk og brød. Mitt inntrykk er at gulrot er den vanligste økologiske grønnsaken du finner i butikken.
Gulrot kan brukes til de fleste måltider og passer like godt til hverdags som til fest. Alle liker den, og den er allsidig og lett å gripe til. Slik sett inngår gulrot som en vanemessig og ureflektert del av kostholdet (Wittersø et al., 2006).
Den er billig, lett tilgjengelig, barn liker den og den er en fin introduksjon til grønnsaker for spedbarn. Og den er også sunn når den varmebehandles.
Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk.no
Gulrot er først og fremst veldig godt og en grønnsak som virkelig smaker godt rå, men er kokefast og kan inngå i nærmest hver eneste rett. Du kan smørsteke og ovnsbake den, bake brød og muffins med den. Den passer på pizza, i gryterett og i en hverdagssalat. Og du kan putte én enkelt gulrot i matpakken, enkelt og greit knep for å gjøre matpakken sunn og god.
En sunn grønnsak!
Gulrot er mager og har få kalorier, men den er en super kilde til fiber, vitamin A i form av betakaroten og antioksidanter. Dessuten har den også mindre mengder av en rekke andre viktige vitaminer og mineraler. Et smart tips er å spise gulrot med litt fett. Fordi fettet øket opptaket av vitamin A og antioksidantene.
Grønnsaker kan forebygge koronar hjertesykdom, hjerneslag og høyt blodtrykk, metabolsk syndrom og kreft i munn, svelg, strupehode, spiserør og magesekk. Fordi gulrot er en fin kilde til fiber, vitamin A og kalium, kan den også bidra til å forebygge kreft i tykk- og endetarm, bukspyttkjertel og spiserør samt hjerte- og karsykdom, hjerneslag og høyt blodtrykk.
Vitamin A som omdannes fra betakaroten er svært viktig for kroppen og sørger for at immunforsvaret, synet, huden og slimhinnene fungerer normalt.

Gulrotspisere er trolig sunnere!
En ny metastudie viser at personer som spiser gulrot regelmessig har 26 % lavere forekomst av magesekkreft. Og det er ikke så mye som skal til, 2-4 ganger gulrot i uken eller 25 gram om dagen (1/3 gulrot). Vi vet at gulrot er sunn i seg selv, men denne undersøkelsen kan ikke si om det er en direkte sammenheng mellom gulrot og magekreft, kun en assosiasjon. Likevel tror forskerne at gulrotens antikreft egenskaper skyldes innholdet av antioksidantene karotenoider og fenoler. I tillegg kan gulrotspising være knyttet til en generelt sunnere livsstil som inkluderer mer fysisk aktivitet, mer frukt og grønt, mindre salt, lite alkohol og tobakk. Personer som spiser gulrot er altså mer opptatt av egen helse.
I en annen studie fant man at hver 25 g økning av gulrot, ca. 1/3 stk, var assosiert med 32 % redusert risiko for hjerte- og karsykdom.
Gulroten (og potet) er kanskje ikke så spennende som søtpoteten, men i det store og hele så bidrar den mer til helsen vår. Gulrot er også vår vanligste dyrkede grønnsak i Norge (søtpotet kan ikke dyrkes på friland i Norge og må importeres).
Så ikke overse og glem en gammel traver, den kan være langt viktigere for deg enn hva du aner!
Kilder:
- Wittersø, G., Rødbotten, M., Veflen Olsen, N. & Dragland, S. Forbrukeres oppfatninger og bruk av gulrot og kålrot. Bioforsk FOKUS 2006;1(3):88-89.
- Kostholdsråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Nasjonalt råd for ernæring, 2011.
- Matvaretabellen.no

Oppskrift: Gulrotsuppe
Du trenger følgende til 2 porsjoner:
- 1 ss smør eller rapsolje
- 1 rød løk, hakket
- 500 g gulrøtter, grovhakket
- 2 ts gurkemeie
- en klype salt
- 7 dl kylling- eller grønnsakskraft/-buljong eller vann
- 1 ss revet ingefær
- Kokoschips som garnityr
Slik gjør du det:
Varm oljen/smøret i en kasserolle. Stek løken myk på medium varme. Ha i gulrøttene og gurkemeie og surr mens du rører jevnlig i 5 minutter. Ha i væske. Kok opp og la suppen småkoke til gulrøttene akkurat er møre.
La suppe avkjøle seg litt og ha en i en blender. Kjør blandingen til den er helt glatt og klumpefri. Du kan også bruke en stavmikser til dette. Ha i ingefær helt på slutten.
Smak til med salt.
Rist litt kokoschip på en tørr stekepanne og dryss det på suppen før servering.
Tagged: gulrot, gurkemeie, ingefær, ingefør, kokos, kreft, løk, suppe, vitaminer
