
Fersk salat. Foto: Lise von Krogh ©
Jeg gleder meg over den norske grønnsakssesongen, men gruer meg til den er over.
En hver som dyrker egne grønnsaker forstår hva «fersk» faktisk betyr. Spensten, fargene, saftighet, lukt, smak, næring, men også lyden er noe helt eget ved grønnsaker som akkurat er høstet. Alle disse faktorene samlet gjør at mat som du dyrket selv eller mat du vet er nettopp høstet hos bonden gir deg en førsteklasses matopplevelse.
Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk.no
Desto lengre tid det går fra maten høstes på jordet til du skal tilberede den, desto mindre intens blir matopplevelsen. Dette er en av motivasjonsfaktorene til at jeg dyrker egen mat. Jeg dyrker også fordi jeg synes det er gøy å få til egenprodusert mat, jeg liker å jobbe fysisk og det gir meg en nærmest meditativ opplevelse av å pusle rundt i åkeren (og selvsagt det gir meg bloggmateriell som en fin bonus). En ekstra bonus i år, er at jeg har så mye av jeg tror jeg må selge litt også.
Enhver som har muligheten til å dyrke litt selv, bør prøve det. Alt du trenger er en liten jordflekk, en pallekarm, en liten veranda eller et vindu.

Spis fersk mat i sesongen
Vi som bor i Norge har kortere grønnsakssesong enn Syd-Europeere. Derfor bør vi også nyte den norske grønnsakssesongen til det fulle. Som forbruker bør vi være bevisste når vi handler mat, se etter fersk, norsk mat når du handler – og gjerne økologisk. For det er jo ikke kun norsk mat i butikken. Norske grønnsaksbønder konkurrerer med importert mat også på økologiske varer.
Når jeg selv dyrker egen mat, så forstår jeg også hvor mye arbeid som ligger bak hver eneste grønnsak. Det er ikke mat som bare oppstår av seg selv. Det er mat som krever tid, kunnskap og innsats i å fremstille. De som driver økologisk jobber kanskje enda hardere for at du skal få god mat. Siden jeg også dyrker økologisk, begynner jeg å forstå dette.
Når jeg «pusler» rundt i åkeren og steller med grønnsaksplantene, luker, gleder meg over vekst og sukker over oppspiste blader, forstår jeg også mer av naturen. Jeg blir glad når jeg ser marihøner på bladene eller en søt liten padde som lurer midt inni mellom vassarven og løken og venter på måltidet sitt. Jeg blir også glad når jeg ser grønnkålen komme seg etter kålmøllangrepet, men sukker over brokkolien som panikkblomstrer med bitte små buketter (som like fullt er spiselige).
Alt dette gjør at jeg blir bare enda mer matnerd. Jeg vil vite hvor maten kommer i fra og når jeg handler så blir jeg enda mer kritisk til kvaliteten. Maten kan mer enn gjerne være svai og ujevn, men jeg styrer unna mat som er slapp og har mistet spensten.
For at vi skal få nyte den aller beste maten, bør vi se nærmere på etiketten før vi kjøper den. Den vil nemlig inneholde informasjon om hvor maten kommer i fra. Det er ikke alltid det står navnet på gården, men det vil stå om den er norsk eller ei.
Fersk mat stiller krav til butikkene
Vi kjøper maten vår i butikken og som forbrukere har vi makt. Makt til å velge. Kanskje er ikke utvalget det beste kan du si, men vi kan oftest velge mellom en fersk, norsk grønnsak og en utenlandsk grønnsak. Det er ikke tvil om hva du bør velge! De som dyrker maten er nemlig helt avhengig at du kjøper den ferske maten, slik at den ikke blir liggende og visne hen.
Det stiller også krav til butikkene som skal ta vare på maten før du kjøper den. Alt for ofte ser jeg mat som mister glansen sin. Kanskje fordi den blir liggende for lenge i grønnsaksdisken og ikke på kjøl? Kanskje butikken tar inn for mye om gangen i forhold til omsetning? Maten begynner å visne og råtne i grønnsaksdisken eller på lager. Det gir et dårlig inntrykk på forbrukeren, som styrer unna maten og velger noe annet i stedet for – denne gangen og neste gang der igjen. Vi er jo tross alt vanedyr.
Fersk mat må fort inn og fort ut igjen
Derfor gruer jeg meg til når den norske grønnsakssesongen er over, når vi blir avhengige av mat som har blitt transportert over lengre avstander og lagret lengre. Jeg gruer meg til at butikkene fyller opp grønnsaksdiskene (som selvsagt må bugne av grønnsaker) og lar maten råtne.
Derfor oppfordrer jeg deg til å dyrke selv eller å kjøpe ferske, norske grønnsaker nå som de er på sitt aller beste!
Selv gleder jeg meg over å kunne gå 20 meter og høste ingrediensene til den aller beste og ferskeste salaten du kan tenke deg!

Oppskrift: Fersk salat med parmesan
Grønnsakene til salaten har jeg dyrket selv. Ingrediensene kan du variere etter hva du har og hva du får tak i av ferske varer. En salat full av sunne saker og generøse mengder parmesan. Da jeg var i Italia i mai lærte jeg at parmesan er ikke noe du bruker litt av, men mye av. Da blir den mer enn pynt og bidrar med smak og fylde i salaten.
Du trenger følgende til 1 porsjon:
- 2-3 dl salatblader, strimlet, f.eks. batavia-salat og bladbete
- 1-2 vårløk, hakket
- 2 reddiker eller nepe, skivet
- 2 dl forskjellige urter, f.eks. dill, bladpersille og kjørvel
- 2 ss god olje
- 1 klype Maldon salt og nykvernet svart pepper
- 1,5-2 dl finrevet parmesan, helst Parmeggiano Reggiano som du også får kjøpt økologisk
Slik gjør du:
Bland sammen grønnsaker og urter i en skål.
Ha i olje, salt og pepper og bland godt. Bruk gjerne hendene.
Til slutt har du i finrevet parmesan. Bland alt godt sammen.
Vel bekomme!
Tagged: fersk, grønnsaker, matbutikk, matvett, norsk, salat
