Quantcast
Channel: Lise von Krogh
Viewing all articles
Browse latest Browse all 294

Hårete økologiske ambisjoner i Økolandsbyen

$
0
0
Deilige gratinerte squash-pinner med smak av chili og fennikel til yoghurtdipp. Foto: Lise von Krogh

Deilige gratinerte squash-pinner med smak av chili og fennikel til yoghurtdipp. Foto: Lise von Krogh

Jeg tok en prat med økobonden Piet, dro hjem og lagde deilige gratinerte squashpinner med yoghurtdipp.

Hver dag kjører jeg forbi økolandsbyen i Hurdal. Da vi bosatte oss i Hurdal, ble vi nysgjerrige på dette lille kollektivet, men siden vi driver med hundekjøring og har 12 bikkjer, fant vi ut at det var best for alle parter at vi bosatte oss lengre inn i skogen. Men, nysgjerrigheten forsvant ikke.

Da skiltet “Økologiske grønnsaker og dagligvarer” dukket opp i veikanten denne sommeren, ja da trillet jeg endelig inn på tunet. Her traff jeg Piet – i åkeren!

Piet Vijverberg er Økolandsbyens økobonde. Opprinnelig fra Nederland. Han kom til Norge på motorsykkel og likte seg så godt at han bosatte seg her. Etter tre år i Drangedal, hvor han startet opp med økologiske grønnsaksdyrking, havnet han i Hurdal. Og, her har han satt seg noen hårete mål, nemlig å forsyne landbyen med økologiske grønnsaker året rundt.

Økologiske grønnsaker til hele landsbyen

I dag bor det rundt 15 stykker i Økolandsbyen, men den i vekst. Nye boliger skal bygges og huse 50 familier. Det blir mange å fø. Dagens åker skal utvides i takt med veksten av landsbyen og det blir også mulighet for at beboerne kan ha sine egne parseller.

For å kunne tilby grønnsaker sommer som vinter, planlegges gode lagringsforhold, konservering med melkesyre, frysing, tørking og annet. Landbybutikken har i dag et lite utvalg grønnsaker og økologiske varer, denne blir også utvidet. Det hadde jammen vært stas med en skikkelig økologisk kolonial i her på landsbygda.

Piet Vijverberg har ansvaret for de økologiske grønnnsakene i Hurdal Økolandsby. Foto: Lise von Krogh Landsbyens nåværende grønnsaksutsalg. Foto: Lise von Krogh Squash, klar til å plukkes. Foto: Lise von Krogh

Hurra – endelig skjer det noe i bygda

Hurdal er ikke akkurat verdens navle. Her har vi ikke store kjøpesentre, heldigvis. Vi har to små nærbutikker, hvor av den ene har noe økologiske matvarer. Jeg savner likevel et større utvalg av usprøytet mat og drikke.

Men, nå skjer det noe. Økolandsbyen har kjøpt den gamle barneskolen. Her skal de starte opp et næringssenter med økologisk bakeri, bryggeri og osteri – og kafé! Fantastisk, tenk å få kunne kjøpe lokale økologiske bakevarer, øl og ost med seg på hjemveien? Jeg gleder meg, men først skal elevene flytte til den nye skolen i vinter.

Produktive squashplanter

Tilbake til Piet i åkeren. I år har han dyrket en lang rekke grønnsaker og urter. Jeg lot meg fascinere av squashplanten, en fantastisk grønnsak. Den vokser raskt og en plante kan gi hele 15 frukter i løpet av en sesong. Nå var det rikelig med squash i åkeren og jeg fikk med meg to flotte frukter til 10 kr stykke. De ble til snacks. Neste år skal også jeg plante squash! Squash er dessuten en kilde til vitamin C og kalium.

Squash-snacks lages nesten som fiskepinner, først dypper du i eggerøre og deretter i panering.  Foto: Lise von Krogh Sunt snacks til små og store. Foto: Lise von Krogh

Oppskrift: Squashpinner med dip

En rett som kan spises til lunsj, som et mellommåltid når du er litt sulten eller har lyst på noen godt til kvelds.

Du trenger følgende:

  • 1 squash
  • 1 egg
  • 3/4 dl revet parmesan
  • 1/2 dl sesamfrømel
  • 1/2 dl brødsmuler
  • 1 ts fennikelfrø, knust eller malt
  • 1/2 ts chiliflak
  • salt og pepper
  • Olivenolje

Slik gjør du:

Del hver squash i to halvdeler som deretter deles i til fem staver. Pisk egget og ha det i en skål som er minst like lang squashpinnene. Bland sammen parmesan, mel, brødsmuler og krydder i en plastpose eller annen skål.

Ha litt olivenolje på en stekeplate.

Vend squashpinnene i eggerøren og ha en for en i mel- og krydderposen. Rist den godt rundt til den er dekket av panering. Legg den på stekeplaten. Gjør dette med alle squashpinnene. Hell over litt olivenolje før steking.

Stekes i ovnen på 225 grader i ca. 10 og vend dem. Stek videre i 10 minutter til de har blitt gyldne.

Lag en dipp av gresk yoghurt tilsatt honning, sitronsaft, olivenolje og finhakket mynte.

Denne artikkelen ble først skrevet for økologisk.no



Viewing all articles
Browse latest Browse all 294