Quantcast
Channel: Lise von Krogh
Viewing all articles
Browse latest Browse all 294

Frk. Mathilde Schønbergs Franske ertesuppe

$
0
0
Foto: Lise von Krogh ©

Foto: Lise von Krogh ©

Nasjonalbiblioteket er et skattekammer av gamle kokebøker på nett. 

Jeg kjøper sjelden kokebøker. Jeg bruker nesten bare de gode gamle kokebøkene jeg har arvet fra min mor og mormor og Simple food-kokebøkene til Alice Waters og selvsagt Internett når jeg vil finne inspirasjon til nye oppskrifter. Men nå har jeg funnet et skattekammer av kokebøker, nemlig Nasjonalbiblioteket. På hjemmesiden deres kan du nemlig lete og bla en rekke gamle kokebøker (og andre bøker selvsagt), helt gratis!

Fascimile fra Nasjonalbiblioteket.

Fascimile fra Nasjonalbiblioteket.

Her finner du første utgaven av Ingrid Espelid Hovigs Den rutete kokeboken (1982), Folkeskolens kokebok (1914), Matlære : kokebok for barneskolen (1916), Frk. Mathilde Schønbergs kokebok for hver dag i aaret (1914), Amerikansk mat (1947) og mange, mange flere gamle og noen nyere kokebøker.

Selvsagt finnes det mange andre bøker i arkivet og hvis er du interessert i dyrking så finnes også et hav av spesialiserte bøker på det feltet. Jeg skal snart i gang med kaniner og på Nasjonalbiblioteket finnes det flere bøker om kaninavl som også tar for seg kjøttkaniner som er det jeg skal drive med. Selv om bøkene her er gamle, så inneholder de svært mye og detaljert informasjon som er like gangbar den dag i dag. Den gangen disse bøkene ble skrevet var man også nærere til hvor maten kom fra og den var naturligvis mer eller mindre fremstilt økologisk.

Back to basic!

Dagens rett «Fransk ertesuppe» er hentet fra Frk. Mathilde Schønbergs kokebok for hver dag i aaret. Oppskriften illustrerer noe av grunnen til at jeg velger å gå bakover i tid når jeg lager mat. Nemlig enkelheten.

Oppskriftene jeg finner i slike bøker opplever jeg vier mer plass til råvarene og hvordan utnytte disse best mulig. Ofte er det få ingredienser i disse rettene. Oppskriftene er i stor grad uten teknisk finesse (og det er jeg også) og er derfor enkel å lage. Det eneste jeg gjør med disse oppskriftene er å tilsett litt mer krydder. Kryddervariasjonen er nemlig beskjeden.

Norsk ertesuppe lages ofte med svineknoke, mens andre vegetariske varianter har et indisk preg. Jeg ville lage en enkel ertesuppe med tørkede gule erter – no more, no less – og da måtte jeg altså over 100 år bak i tid.

For å være ærlig, så var jeg litt skeptisk til denne oppskriften og tenkte at den kan da umulig smake så mye. Men der tok jeg helt feil. Den var full av smak og smakte fortreffelig med ristet brød med smør på. Enkelt, sunt og godt!

Foto: Lise von Krogh ©

Oppskrift: Fransk ertesuppe

Tilpasset fra originaloppskriftenFrk. Mathilde Schønbergs kokebok for hver dag i aaret fra 1914. En liten skål gir ca. 125 kcal og er en god kilde til fiber, sink og vitamin B1. Suppen metter godt og egner seg både til lunsj og forrett.

Du trenger følgende til ca. 6 porsjoner: 

  • 2 dl gram gule erter
  • ca. 1,5 liter vann
  • 1 stor sjalottløk, hakket
  • 1 ss Rørossmør
  • 1 ss hvetemel, siktet
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • Litt pepper
  • Grønne urter, f.eks. persille, basilikum, kjørvel eller koriander

Slik gjør du: 

Vask ertene og legg dem i bløt i iskaldt vann over natten slik at vannet akkurat dekker ertene.

Kok opp ertene i bløtleggingsvannet sammen med løk. Hell på mer vann om nødvendig. Ertene skal ikke koke tørre. Kok ertene til de er møre, det tar ca. 1/2 time. Sil suppen gjennom et dørslag og ta vare på kokevannet (og ertene selvsagt).

Varm opp smør og mel i en tykkbunet kasserolle og la det steke seg helt brukt mens du rører. Pass på at det ikke svir seg. Vær tålmodig, det blir helt brukt etter hvert. Når smørblandingen er brun, så sper du forsiktig med ertekraften. Kok i ca. 5 minutter. Ha i erter, salt, sukker og pepper. Spe på med mer vann til du får en passelig suppekonsistens.

Serveres med et dryss av hakkede grønne urter, ristet brød og smør.

Foto: Lise von Krogh ©

Foto: Lise von Krogh ©


Tagged: ert, erter, ertesuppe, kokebok, nasjonalbiblioteket, suppe

Viewing all articles
Browse latest Browse all 294