
En liten purre. Foto: Lise von Krogh ©
Å tre inn i drivhuset på Vang gård, er som å komme til et økologisk paradis. Aldri har jeg sett så mange økologiske planter under ett tak før!
På Vang Gård driver Per Odd Gjestvang med økologisk grønnsaksproduksjon. Akkurat nå spirer hele … økologiske småplanter. Småplanter som snart skal flytte ut og gradvis herde seg mot klimaet på Toten før de plantes i jorden. Her blir det mye mat!
Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk.no
Da jeg svingte inn på tunet til Vang gård, ante jeg ikke hvor stor driften var. Men når jeg fikk komme inn over en kaffekopp på det store kjøkkenet med en enorm fra-gulv-til-tak-peis, begynte jeg å ane at her har vi en bonde som tenker stort.
– Vi produserer vi rundt 3200 tonn grønnsaker, fortalte Gjestvang. Og det hele starter med et bitte lite frø. Det er en fantastisk produksjon!
Det tilsvarer mange store hus stappfulle av spiseklare grønnsaker. Klarer du å forestille det hvor mye mat dette er? Det klarer nemlig ikke jeg.
På Vang Gård blir mer og mer av driften økologisk. Per Odd, som startet omleggingen til økologisk for 6-7 år siden, har stor tro på verdien økologisk mat som en del av den fremtidige matproduksjonen i Norge. Han har også troen på at forbrukeren er mer moden for økologisk mat idag enn tidligere, fordi forbrukeren stiller mer krav til maten nå – den skal ikke bare gjøre deg mett.
– Frukt og grønt er bra og viktig! En energiøkonomisk produksjon som er sunn og dersom den i tillegg er økologisk så er det enda bedre, sier Per Odd.



Økologisk blir hi-tech
Og den som trodde at økologisk grønnsaksproduksjon er gammeldags og bakstreversk i driften, må tro om igjen. Skal man drive stort så kan man ikke ty til manuelt arbeid til f.eks. luking. Her brukes maskinell radrensing.
– Teknologiske fremskritt vil gjøre det det lettere å dyrke økologisk, forteller Per Odd.
I fremtiden vil økologisk drift bli mer intelligent og teknologisk avansert, slik at det blir lettere å drive økologisk. Kravet til plantevernfri drift er en pådriver til teknologisk utvikling av matproduksjonen.
Jeg vil ha nærhet til maten
Når jeg handler på mine små lokale dagligvarehandler her på bygda i Hurdal, så har økologiske frukt og grønnsaker en eget lite skap eller monter. Maten kan ha reist kort eller langt og utvalget er begrenset (ikke bare nå i april, også ellers i året). Drar jeg til Oslo så er utvalget mye bedre. Men det er jo ikke i Oslo maten lages. Paradoksalt nok bor jeg mye nærmere der maten lages i dag enn da jeg bodde i Oslo, men tilgangen min er dårligere.
Jeg blir mer og mer opptatt av hvor maten kommer fra. Den må på død og liv ikke være 100 % økologisk, men jeg ønsker å vite hvordan den er produsert og hvem som har produsert den. Jeg vil ha innsikt og åpenhet.
Mange driver nær økologisk, men mangler det lille siste som kreves for å få Debio stempelet. For meg er det like viktig at maten ikke har reist land og strand rundt før den havner på matfatet mitt som at dyrene har hatt det bra, at lokale ressurser brukes osv. Likevel, kan jeg velge økologisk, så er det førstevalget mitt.



Kale-agenten
Nærhet til maten er noe av årsaken til at jeg dyrker litt selv, men også bakgrunnen for at jeg havnet på kjøkkenet til Per Odd Gjestvang og fikk omvisning i drivhusene. På Vang Gård finner jeg lokal, økologisk mat som fremstilles med lidenskap og kunnskap. Det ble en match made in heaven. Per Odd er mer enn villig til å vise meg hvordan han produserer og jeg vil gjerne vite.
Du har kanskje fått med deg at det har kommet en ny kål, rosettkålen. Vang Gård har agentur og enerett på denne nye kålen som er utviklet av Tozer Seeds.
The award winning Flower Sprout is the product of 15 years of hard work and dedication (using traditional breeding techniques!) from the British vegetable seed house Tozer Seeds. The inspiration behind the idea came from a desire to create a Brussels sprout with a more subtle flavour which was versatile and looked great. The result – a brand new vegetable which looks a little like a tiny cabbage with green frilly leaves and streaks of purple. Kilde: Tozer Seeds.
På Vang Gård nøyer de seg ikke bare med å produsere den vanlige grønne krusete grønnkålen og rosettkål. Her produseres også den delikate italienske svartkålen Cavolo nero samt stangselleri, knollselleri, sommerkål, høstkål, vårløk og purre.
Alle disse matplantene vil noe av fokuset på bloggen fremover. Etter hvert som grønnsakene høstes, så kommer det oppskrifter og inspirasjon for hver og en.
Spis grønt – Stay tuned!



Tagged: økologisk, bonde, drivhus, flowersprout, grønnkål, grønnsaker, kale, rosettkål, svartkål, teknologi, vang gård
