Denne deilige suppen har baconsmak, men næring fra linser. Ingen matbløff!
Denne suppen kunne aldri blitt solgt under navnet baconsuppe. I alle fall ikke om jeg hadde vært en ærlig produsent. Til det inneholder den alt for lite bacon.
0-100 % matbløff!
Suppen minner meg om en rapport Forbrukerrådet kom med i fjor under tittelen Vet vi hva vi spiser?, hvor de blant annet fant “kjøttkaker” med kun 48 % kjøtt, “kjøttpølser” med kun 57 % kjøtt og “lammepølse” med så lite som 34 % lammekjøtt (og 34 % kjøtt av storfe og svin). Sistnevnte ble faktisk forsvart av produsenten med at lam smaker så pass sterkt at en høyere andel lam vil gå på bekostning av smaken – dvs. færre ville like produktet slik jeg tolker det.
Suppen min smaker bacon, men det er kanskje ikke mer enn 10-15 % bacon i den. Kjøtt og kjøttvarer gir lett smak fra seg slik at du faktisk kan klare deg med mindre kjøtt i retten. Det betyr ikke at jeg forsvarer produsenter som putter mindre kjøtt i produktene sine, tvert i mot. I disse tilfellene består resten av produktet av fyllstoffer som stivelse, vann, melk m.m. Stivelse øker ikke kvaliteten på produktet tvert i mot. Det gjør produktet mindre næringstett. Melk er ikke det verste du kan putte i, men du forringer likevel kjøtt som en god jernkilde.
Derimot kan jeg forsvare å redusere på kjøttet i en rett som dette. Fordi øvrige ingredienser er nemlig næringstette. Dette gjelder særlig hovedingrediensen som er puylinser. Linsene gjør faktisk at rettene blir enda sunnere. Et ankepunkt mot linser (og andre belgfrukter) er at de har lavere innhold av den essensielle aminosyren metionin og dermed ikke kan kalles en komplett proteinkilde. Men, når linser spises sammen med brød eller i dette tilfellet litt kjøtt, så komplementeres (utfylles) linsene og retten kan sies å være proteinrik.

Dersom du nå tenker at; hadde det ikke da vært bedre å ha i mer bacon som faktisk inneholder protein av en god kvalitet? Nei! Bacon har en høy andel mettet fett, det er saltet og røkt, samt at det som regel er konservert med natriumnitritt som kan være skadelig i større mengder. Linser derimot er fettfattige, fiberrike, proteinrike så fremt de spises sammen med andre proteinkilder, inneholder mye B-vitaminer særlig tiamin og folat, og ikke minst, de er svært rike på jern og andre mineraler og sporstoffer.
Les også Bramat tester bacon og Er røkt mat farlig?
På den andre siden, hvorfor ikke kutte ut baconet helt fra suppen? Jo, det er mulig, men da forsvinner litt av den gode smaken. Litt er bra, men ikke for mye. Jeg synes det er helt håpløst at vi nordmenn alltid skal vurdere kvaliteten på et måltid på hvor mye kjøtt det er på tallerkenen. Desto mer kjøtt, desto bedre. Lite kjøtt blir regnet som et dårlig måltid og en gjerrig kokk. For meg er det motsatt. Jo mer grønnsaker, belgfrukter og rotfrukter et måltid inneholder, jo bedre kvalitet. Dessuten blir retten billigere.
Resten av bacon-pakken kan du spise til lørdagsfrokosten sammen med litt eggerøre. Da får du faktisk to måltider ut av én bacon-pakke.
Om du likte det jeg skrev i dette blogginnlegget, anbefaler jeg deg også å lese Inspirert av sesongen – grønnsakssuppe med kjøttpølse og Når enden er god – oksehalssuppe.

Oppskrift: Ærlig linsesuppe med baconsmak, servert med rugbrød
Du trenger følgende til 2-3 porsjoner
- 2 ss olivenolje
- 1/2 ts smør
- 3 skiver bacon, skjært i strimler
- 2 gulrøtter, skivet
- 1 persillerot, skivet
- 1 rødløk, finhakket
- 2 hvitløksfedd, finhakket
- 6 stilker timian, fersk
- 2,5 dl puylinser
- 1 liter grønnsaksbuljong
Slik gjør du:
Skyll linsene godt.
Varm olje og smør i en gryte. Tilsett strimlet bacon. Stek baconet i 5 minutter på medium varme. Tilsett grønnsakene og stek videre i 5 minutter. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke opp. Senk varmen og legg på lokk. Suppen skal småkoke videre i 45 minutter eller til linsene er møre. Det kan være nødvendig å spe på med ekstra vann underveis. Suppen kan godt være litt grøtete, men den skal ikke bli tørr.
Ta ut timainstilkene før servering.
Oppskrift: Rugbrød
NB! Denne oppskriften er ikke helt nøyaktig. Det er viktig å justere med ekstra væske og la den få elte lenge. Jeg bruker lang hevetid fordi jeg bruker kald væske. Dette kan kortes ned ved å bruke varmere væske.
Du trenger følgende til to brød:
- 1/2 pakke fersk gjær
- 2,5 dl kefir
- 5 dl vann
- 650 g sammalt rug, grov
- 450 g hvetemel, siktet
- 1/2 ts salt
- 2 ss rapsolje
- 1 ts sirup
Slik gjør du:
Rør ut gjær i kefir og vann. Tilsett mel, salt og sirup. Elt deigen til du ser glutennettet stramme seg. Det kan ta en stund. Jeg tror jeg eltet i 20 minutter. Jeg måtte også tilsette ekstra vann, men er usikker på hvor mye væske det ble til slutt. Rapsoljen tilsettes på slutten av eltetiden. La brødet heve i noen timer.
Formes til to runde brød. Etterheves en times tid. Stekes på 200-225 grader i omlag 40 minutter.

